Léto můžete strávit na prkně

Léto můžete strávit na prkně

  • Kdy a kde jste se naučili na paddleboardech?

Před dvěma lety na začátku prázdnin jsme jeli na rodinnou dovolenou do Chorvatska a jen tak na zkoušku jsme si paddleboard půjčili s sebou.Teprve tam jsme ho viděli v akci. První vyjížďka byla na moři dokonce v děšti.

  • Je těžké se to naučit? Máte nějakou obecnou radu pro začátečníky?

Naučit se jezdit na paddleboardu není těžké a zvládne to každý. Problém mohou mít lidé s horší rovnováhou. I to se dá však vyřešit jízdou v sedě nebo v kleče. Rada pro začátečníka je nebát se, přijít a vyzkoušet si to. Během dvou let našeho půjčování jsme se nesetkali s nikým, kdo by to nezvládl. Naopak se vždy lidé vracejí s nadšením. Pokud se něco nevyvede, jen se vykoupete v Berounce :-) A to je za tepla příjemné.

  • Potřebují zájemci nějaké speciální oblečení nebo obuv?

K jízdě na paddleboardu postačí pouze plavky, někdy funkční tričko kvůli sluníčku. Speciální vybavení zde není potřeba.

  • Jak vás vlastně napadlo začít provozovat jízdy na paddleboardech i pro lidi?

Na zmíněné dovolené jsem navrhla pořídit si jeden paddleboard pro rodinu. Jelikož je manžel aktivní, napadlo ho tuto radost provozovat i pro Řevničáky na Berounce. Místo nad řevnickým jezem je k tomu přímo určené a ideální. Dobrým cílem na hodinový až dvouhodinový výlet je např. kemp na ostrově v Zadní Třebani.

  • Co všechno k tomu bylo potřeba připravit?

Ve stejném období jako byla naše dovolená se začala realizovat Relaxační koupací louka nad řevnickým jezem. Ve spolupráci s pí.Marií Reslovou, tehdy místostarostkou, a starostou p.Tomášem Smrčkou, byl tento nápad půjčovny paddleboardů realizován.

Intenzivně jsme začali hledat výrobce vhodných paddleboardů do naší půjčovny. To se nám podařilo a zároveň jsme řešili vybudování zázemí pro uskladnění paddleboardů. Náš hlavní stan, tzv. hříbek, byla také rychlá akce. Nyní slouží jako pokladna a místo pro obsluhu půjčovny a občerstvení. Toto zázemí se během dvou let stále snažíme vylepšovat. Dnes nabízíme půjčovnu paddleboardů a občerstvení - výbornou kávu, nealko a míchané nápoje a domácí koláče.

  • Kolik máte k dispozici prken?

Začali jsme s deseti a nyní máme k dispozici celkem 23 prken, z toho dva dětské. Několik jich máme vždy vyčleněných na vícedenní pronájem na dovolenou (moře, jezera, přehrady, řeky......).

  • Paddleboardy jen půjčujete, nebo i učíte na nich jezdit?

Paddleboardy nejen půjčujeme, ale v případě zájmu s lidmi na Berounku vyrážíme a učíme je této dovednosti.

  • Kolik času na Berounce trávíte?

U Berounky trávíme svůj veškerý volný čas a snažíme se lidem vyjít vstříc kdykoli je to v našich silách.

  • Jaký byl vloni o jízdy zájem?

Loňský rok byl extrémně teplý a dlouhý. V červnu jsme začali a ještě první týden v říjnu šlo na Berounku vyjet. Letos první zájemci půjčovnu otevřeli první víkend v červnu. Zájem je veliký, chodí k nám převážně Řevničáci a lidé z blízkého okolí, ale i z Prahy nebo Kladna a dalších koutů Čech.

  • A co plánujete na letošní rok?

Pro letošní sezónu jsme pořídili několik nových sportovních a svižnějších paddleboardů. Nově také bude k dispozici balanční kruh, je to kruh o průměru jeden metr, který bude moci prověřit stabilitu na vodní hladině všech věkových kategorií. Pro osvěžení v teplých dnech u vody se pokusíme nabídnout kopečkovou zmrzlinu.

Opět bude probíhat Cvičení na paddleboardech pod vedením lektorky Elišky Lechnerové ze studia Pohni s Lety. Kapacita je omezena, místo je třeba si rezervovat na www.pohnislety.cz.

Ve spolupráci s městskou architektkou Darjou Balejovou bude městem Řevnice vybudována nová převlékací kabinka.

  • Kde se mohou zájemci na jízdy přihlásit?

Doporučujeme si půjčení domluvit dopředu, nejlépe po telefonu. V červnu máme otevřeno nepravidelně, nicméně pokud to bude v našich možnostech, vyjdeme každému vstříc.

  • Jakou máte provozní dobu?

Otevírací doba v červnu je, jak jsem již uvedla, po předchozí dohodě na tel.: 732 748 111 nebo 732 763 783. O prázdninách v pondělí – pátek od 15:30 - 19:00hod a v sobotu a neděli od 13:00 – 19:00hod. A i zde platí možnost domluvy mimo otevírací dobu. Vice informací naleznete na našich stránkách www.paddleboardy-revnice.cz.

Přijďte se k nám na louku podívat, vyzkoušet si sport, který se u nás již zabydlel, nebo si jen odpočinout v klidném prostředí řeky u dobré kávy. Těšíme se na Vás.

Téma připravila Lucie Hochmalová 

Archív manželů Svitákových

Zdroj: Dobnet 7/2019