Na řece to žije, čím dál tím víc

Poberouní - Řeka Berounka na svém dolním toku ožívá. Nejenže tu přes léto jezdí přívoz z Černošic okolo hradiště české kněžny Kazi nově jsou na Berounce otevřeny také půjčovna paddleboardů v Řevnicích a sousedská lodní samoobsluha v Černošicích.

Řevnická radnice uspěla s dotací na vybudování takzvané Relaxační louky za přibližně 260 tisíc. Nejen milovníkům vodních radovánek, pikniků či táboráků má sloužit na levém břehu Berounky nad řevnickou lávkou, a to již příští sezonu. Pro návštěvníky by zde měly být k dispozici lavičky, ohniště, ale i betonové stoly pro pořádání pikniků, odpadkové koše a stojany na kola. V loňském roce se již městu podařilo opravit povrch přilehlé přístupové Karlštejnské ulice, kde má vzniknout i parkoviště pro několik aut.

V červenci tu rodilý Řevničan Jaroslav Sviták zprovoznil půjčovnu paddleboardů.

„Paddleboard je lehké nafukovací prkno. Sbalený do speciálního batohu ho lze převážet kamkoli. Paddleboarding posiluje, protahuje, nutí koordinovat pohyby, zlepšuje rovnováhu a fyzickou kondici, náladu a propojí vás s přírodou,” řekla Irena Svitáková. Prkna si lze půjčit i na více dní a kromě řevnické provozovny otevřeli Svitákovi půjčovnu i v Dobřichovicích u jezu.

Obě fungují dle počasí o víkendu, ve všední dny odpoledne a na telefonickou objednávku. V případě hezkého počasí budou půjčovny pokračovat i v září. Plavidlo je možné objednat telefonicky na 732 748 111 a 732 763 783.

Od druhé poloviny srpna již nad řevnickou lávkou stojí i nové molo, které nechala vybudovat radnice. Původně je vedení města zamýšlelo zprovoznit v první polovině prázdnin, nákup ale oddálilo poslední veřejné zasedání zastupitelstva, kde se živě diskutovalo o pořizovací ceně.

Sousedská lodní samoobsluha zase nově funguje - jako první v dolním Poberouní - v Černošicích. Jde o samoobslužnou půjčovnu lodí, kterou v někdejší Chvojkově plovárně provozuje tamní skupina filantropů, sousedů a přátel Klubu Ferenc Futurista. Dobrovolníci i nadšenci během léta opravili terén, postavili a natřeli sklad pro lodě. Projekt byl finančně podpořen Nadací Via v programu Živá komunita. Klíče a pádla jsou k vyzvednutí vždy v 10.00 nebo v 15.00 od úterý do neděle v kavárně Bárka na Vrážské ulici, rezervace jsou možné na telefonu 773 508 882.

Zdroj: nasenoviny.net