Na vodu bylo spuštěno nové molo

Letošní léto se pomalu chýlí ke konci. Už teď se ale mohou obyvatelé a návštěvníci Řevnic těšit na to následující – budou je totiž moci trávit u řeky na nově upravené rekreační louce. Město uspělo se žádostí o dvě dotace. Díky získaným finančním prostředkům na 2. etapu revitalizace městské zeleně ze Státního fondu životního prostředí a projekt Relaxační louka Za vodou – místo pasivního odpočinku z ministerstva zemědělství budou během zimy ošetřeny stávající stromy a keře a vysazeny nové a na řevnické „pláži“ se objeví nový mobiliář. Louka by měla sloužit nejen milovníkům vodních radovánek, pikniků a táboráků, ale také rybářům. Pro všechny by zde měly být k dispozici lavičky, ohniště, ale i betonové stoly pro pořádání pikniků, odpadkové koše a stojany na kola.

Prostor ovšem ožil již v letošním létě. Od druhé poloviny srpna je nad řevnickou lávkou nové molo pro snazší vstup do vody. Radnice ho zaplatila z vlastního rozpočtu, neboť jeho pořízení nebylo možné zahrnout do žádné dotace. Původně mělo být molo instalováno na začátku prázdnin. Debaty mezi zastupiteli o jeho ceně termín zprovoznění oddálily. Někteří zastupitelé a občané považovali předloženou cenovou nabídku za příliš vysokou a požadovali oslovení dalších firem. Což se také stalo, přesto se konečnou částku podařilo snížit jen minimálně. Pořízení mola nakonec stálo dvě stě dvacet tisíc korun.

V půli prázdnin na rekreační louce rodilý Řevničák a nadšený sportovec Jaroslav Sviták zprovoznil půjčovnu paddleboardů. „Paddleboard je lehké nafukovací prkno. Sbalené do speciálního batohu ho lze převážet kamkoli. Paddleboarding posiluje, protahuje, nutí koordinovat pohyby, zlepšuje rovnováhu a fyzickou kondici,“ popsala Irena Svitáková s tím, že v půjčovně jsou k dispozici tři typy prken: dětské do 65 kg a dospělá do 100 kg a do 120 kg. Půjčení stojí 150 Kč na hodinu, delší čas je zvýhodněný. Prkna si lze půjčit i na více dní a kromě řevnické provozovny otevřeli Svitákovi půjčovnu i v Dobřichovicích u jezu. Dle aktuálního počasí jsou otevřené o víkendu, ve všední dny odpoledne a také na telefonickou objednávku. V případě hezkého počasí bude pokračovat provoz i v září. Půjčení je možné objednat telefonicky na číslech 732 748 111 a 732 763 783.

Zdroj: Ruch 9/2017