Půjčovna paddleboardů se chystá na druhou sezónu

   Na druhou sezónu se chystá rodina Svitákova se svojí půjčovnou paddleboardů na relaxační louce nad řevnickou lávkou u Berounky. Co taková jízda na paddleboardu obnáší, čím je nám prospěšná, a proč by si ji měl každý vyzkoušet, prozrazuje Irena Svitáková a přidává i novinky na nadcházející sezónu.

Jak tento mladý sport vlastně vznikl, kde jsou jeho počátky?

Tento novodobý sport se datuje od roku 1960, kdy surfaři z Havaje pádlovali na longboardech na místa, kde se turisté učili surfovat a fotografovali si je. Jinak surfovat začali už domorodci z Velikonočních ostrovů. Na klidných vodách používali pádla. V roce 2009 se paddleboarding velice rychle rozšířil z Ameriky do celého světa. V Čechách je od roku 2010.

Kdy došlo k tomu, že se na paddleboardech začalo jezdit na klidné, stojaté vodě?

Při špatných podmínkách pro surfování surfaře napadla tato varianta s použitím pádla. Je to i dobrá možnost pro každého, kdo si chce na vodu jen tak vyjet a být v přírodě stejně jako vodáci.

K čemu takové ježdění na jezerech a stojatých řekách vlastně je? Na první pohled to vypadá dost jednoduše a nezáživně?

Na klidné vodě se z počátku věnujete jen sami sobě, pohybu, který děláte, a učíte se koordinovat tělo a prkno. Strašákem je pouze pád do „vody“, který nás nutí vše zvládnout. Při každé další jízdě už začnete vnímat okolí, ticho a klid, jenž je přidanou hodnotou tohoto sportu. Kdežto na divočejší řece či moři je koordinace pohybu náročnější a je dobré mít alespoň částečně techniku zažitou.

Prospívá paddleboarding našemu zdraví?

Samozřejmě. Už jen tím prostředím. Dále zlepšuje rovnováhu, postoj těla, posiluje vnitřní stabilizační systém, je vhodný pro rekonvalescenci po zranění, kardio cvičení, zvyšuje kondici a vytrvalost, snižuje riziko některých nemocí, snižuje stres právě pobytem venku a má pozitivní vliv na psychiku. Při pádlování spálíte až 1125 kalorií za hodinu.

Jaké zásady musí člověk na prkně dodržovat, aby si nějak neublížil?

Je dobré být plavec. Já vždycky říkám, „zkus to, spadneš opravdu jen do vody“. Ublížit si může každý při všem. Všeobecně platí, že musíme přihlížet na vlastní možnosti, popř. počasí.

Je to bezpečné pro děti a od kolika let mohou začít jezdit?

Pro děti je to velice přínosný sport. Jsem zastáncem všestrannosti a to paddleboarding je. Rozvíjí základní pohybové schopnosti, jimiž jsou obratnost, rychlost, vytrvalost a síla, učenlivost a přizpůsobivost. Odehrává se to navíc venku s kamarády. Pokud je chuť, není věk nijak omezený.

Co všechno se dá kromě pádlování ještě na prkně dělat? Prý si na něm člověk může zacvičit třeba jógu.

Můžete dělat opravdu cokoli vás napadne. Stát, klečet, ležet, relaxovat, posilovat, cvičit jógu. Tu bychom rádi zkusili i u nás. Informovat o novinkách vás budeme na našich webových stránkách www.paddleboardy-revnice.cz.

Jaké novinky chystáte na relaxační louce pro začínající sezónu?

Město Řevnice upravuje prostředí louky. Tyto prostory by měly sloužit široké veřejnosti k relaxaci a odpočinku. Chceme přispět tímto sportem k odreagování a pokračovat v tomto duchu i nadále. Nově nabídneme více paddleboardů nebo třeba kávu a točenou limonádu. Zároveň chceme poděkovat za podporu, které se nám z řad příznivců dostává.                                                        Text a foto: Jan Schlindenbuch

Zdroj: RUCH 6/2018